С многото валежи през пролетните месеци, покрай дървета и храсти

...
 С многото валежи през пролетните месеци, покрай дървета и храсти
Коментари Харесай

Добре дошли във ферма за охлюви: Как се отглеждат и какви са ползите от тях?

 

С многото превалявания през пролетните месеци, около дървета и шубраци постоянно попадаме на охлюви. Мекотелото се трансформира в обичайно френско ядене, само че се оказва, че от ден на ден навлиза и на българския пазар като специалитет.

Вече 7 години Валери се занимава с охлюварство и се грижи за близо 600 000 на сезон. А разликата сред дивия охлюв в гората и този във фермата е най-вече в качеството.

 Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)  Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София 2 мин. Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София  Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши 1 мин. Тежка злополука на Подбалканския път тази нощ, има потърпевши  Мъж е намушкал смъртоносно майка си 1 мин. Мъж е намушкал смъртоносно майка си  Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя? 4 мин. Много слънчеви часове: Какво ще бъде времето в неделя?  Европа е изправена пред трагично горещо лято 3 мин. Европа е изправена пред трагично горещо лято  Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА) 1 мин. Лимузина с зрелостници катастрофира в центъра на София (СНИМКА)  Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София 2 мин. Изписаха мъжа, оживял след гръмотевица при бурята в София

Снимка: bTV

„ Разликата сред дивия охлюв и този, който ние отглеждаме е близо 7 пъти по-висока изкупна цена. Това е за сметка на по-добрите свойства на месото и слузта, която се употребява в медицината и козметиката “, споделя фермерът на охлюви Валери Палачоров.

„ Спряхме се на този бизнес, тъй като е ексцентричен, малко необичаен и в същото време продукцията, която произвеждаме има няколко аспекта - първо кулинарният аспект, по-късно козметиката и не на последно място медицината “, добавя той.

Снимка: bTV


Фермата му се намира в село край Стара Загора и ги отглежда от яйца до подготвени за преправка охлюви. Бизнесът е сезонен - от април до октомври.

„ Всичко потегля от яйцето, рано през пролетта ние ги пускаме, те снасят яйца в едни особено саксийки, отделяме яйцата и след две седмици близо се излюпват дребните охлювчета. След това ги пускаме на партиди в полетата и върви един 100-дневен развой на угояване, до момента в който те станат годни за събиране “, споделя фермерът на охлюви Валери Палачоров.

Снимка: bTV

„ Слънцето най-вече мори охлювите, по тази причина по този начин се отглеждат. Всяка вечер ние пускаме оросяване, с цел да имитира дъжд, с цел да излязат да ядат и с цел да навлажним почвата. Самички излизат по скарите, ядат си фуража и като се наядат отново се прибират под скарите да си почиват “, добавя Валери.
Снимка: bTV
Един охлюв снася сред 150 и 200 яйца едновременно и по този начин от 1 декар излизат сред два тона и половина и три живи охлюви. Когато доближат своята зрялост, се изпращат за преправка в Гърция.

„ Изнасяме по-голяма част от продукцията в чужбина като живи охлюви, а една част я връщаме назад в България като краен артикул охлюви по бургундски, който продаваме по магазините и заведенията “, добавя фермерът.

Снимка: bTV

По думите му напоследък има засилен интерес.

„ Аз виждам вероятност, по тази причина се занимаваме. След като се преработи охлювът, месото може да се резервира 4-5 години. Лошото е, че в този бизнес, нямаме никаква поддръжка от страната, никаква дотация няма за нас, които гледаме охлюви “, споделя Валери Палачоров.

Брат и сестра отварят своя център за хубост през 2022 година и към този момент имат 1500 охлюва

Преработеният артикул влиза в българските супермаркети и заведения за хранене, а изгодите от тяхната консумация са огромни.

„ Много потребен, намира няколко приложения за стомаха, за ставите доста положителни приложения. Все по-често се употребява и при онкологични болести за следоперативно лекуване “, показва фермерът на охлюви.  

Снимка: bTV

Интересен факт е, че електропастир защищава охлювите бегълци и по този начин приказката „ муден си като охлюв “ се оказва погрешна.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР